В Україні створили Червону книгу продуктів харчування

,
В Україні створили Червону книгу продуктів харчування


Міжнародна некомерційна організація Slow Food запустила в Україні однин зі своїх ключових проєктів – “Ковчег Смаку” (Ark of Taste). Це свого роду Червона книга продуктів харчування, в яку входять локальні продукти і традиційні методи їх приготування, що знаходяться на межі зникнення, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на сторінці організації у Facebook.

Проєкт “Ковчег Смаку”, заснований у 1996 році, покликаний допомогти дрібним виробництвам, яким загрожує індустріальне сільське господарство, погіршення екології та змішування смаків. Наукова комісія “Ковчега Смаку” знаходить і реєструє рідкісні, але з достатнім потенціалом продукти, рослини і породи тварин. При цьому вона керується наступними критеріями: унікальний смак, зв’язок з територією, традиційність виробництва, непромисловий характер виробництва, ризик зникнення.

“Проблема гастрономічної глобалізації в тому, що з кожним роком у сфері продуктів харчування стає все менше різноманітності. Згадайте, коли ви приходили в магазин років десять тому, скільки різновидів яблук вам пропонували на вибір? Сьогодні ж в Україні споживачеві масово пропонуються всього кілька сортів, в першу чергу “фуджі”, “голден” і “айдаред”. Наші діти часто навіть не знають смаку “білого налив”, “антонівки” або “циганки”. A адже це сорти, що відображають біорізноманіття нашої землі, це частина нашої культурної спадщини, яку ми зобов’язані передати дітям”, – говорить директор української філії Slow Food Юлія Пітенко.

Читайте також: Фільм “Борщ. Секретний інгредієнт” Євгена Клопотенка можна подивитися на Netflix (трейлер)

Сьогодні електронний каталог “Ковчег Смаку” вже налічує більше тисячі продуктів харчування з десятків країн світу.

Успіх in UA


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *