У спальному районі Вінниці з’явилася ветикальна ферма, на якій вирощують салат, пише Успіх in UA.
Площа, на якій ведуть господарство, складає 60 кв. м. На фермі вирощують 5 видів салату.


У приміщенні є три локації: місця, де сіють, пересаджують та безпосередньо вирощують зелень. Власники ферми акцентують увагу на тому, що їхня продукція є екологічно чистою, адже її не піддають обробці.
“Щоб вирощувати салат – не потрібно ні землі, ні сап, ні лопат. Все на гідропоніці. Треба лиш вода, світло, тепло і спеціальні добрива. Замість землі ми використовуємо субстрат, в якому кріпиться коріння рослини”, – зазначає фермер Микола Кислейко.
За один тиждень в сіті-фермі вирощують 1 тис. голів салату (приблизно 150 кг).
“Салат ми продаємо пучкам. Вартість одного, приблизно 50 гривень. Собівартість висока, але це екологічночиста продукція”, – говорить Микола Кислейко.


Читайте також: Ферма із Запоріжжя виготовляє крафтові сири нон-стоп навіть під час війни
Він та його команда впевнені, що вертикальне фермество – це дуже перспективна справа, хоч і вимагає багато капіталовкладень. За підрахунками аграріїв, інвестиції повернуться лише за три роки, повідомляє vinnitsa.info.
“По-перше це економія споживання ресурсів води та землі. Зараз в Україні дуже багато полів заміновано, тож вони не придатні для вирощування салатів та городини. Такі маленькі ферми вигідніші, аніж теплиці. На невеличкій території можна виростити велику кількість врожаю. Попит на споживання їжі не зменшився, тож за вертикальною гідропонікою – майбутнє”, – зауважує Марія Кислейко.
Залишити відповідь