Згідно з дослідженнями, жування деревини здатне підвищити рівень природних антиоксидантів у мозку, що позитивно впливає на пам’ять, пише Успіх in UA.
Однак більшість людей надають перевагу жувальній гумці, яка є не лише безпечнішою, але й приємнішою на смак. До того ж, дослідження також підтверджують, що жувальна гумка може значно стимулювати активність мозку.
Схоже, що прискорення кровопостачання мозку покращує його розумові функції. Клінічні дані говорять про те, що люди, яким важко жувати, мають тенденцію до нижчих розумових функцій і більших розумових розладів.
Та все ще залишається незрозумілим, які конкретні метаболічні зміни, пов’язані з розумовими функціями, можуть відбутися після посилення церебрального кровотоку, повідомляє informator.
Дослідники знайшли одне з можливих пояснень, пов’язане з окисним стресом у неврологічних тканинах. Кілька метаболічних процесів виробляють шкідливі молекули – активні форми кисню. Ті можуть спричинити окислювальне пошкодження мозку людини.
Одним із найкращих засобів захисту мозку від окислювального стресу є антиоксидант під назвою глутатіон. Він виконує багато важливих функцій у всьому тілі, зокрема захищає нейрони від окислення.
Сподіваючись пролити світло на ефекти від жування, дослідники вивчили потенційну роль глутатіону. Вчені набрали 52 здорових південнокорейських студентів і розділили їх на дві групи. Одній групі з 27 студентів дали протягом п’яти хвилин жувати парафінову гумку. Другу групу з 25 осіб попросили пожувати медичну деревину.
Дослідники використали магнітно-резонансну спектроскопію, щоб виміряти рівень глутатіону в їхній передній поясній корі – ключовій області мозку для розумового контролю – до і після жування. Студенти пройшли когнітивний тест до та після активності.
Жування значно підвищило рівень глутатіону в передній поясній корі головного мозку, особливо в групі, що жувала дерево, порівняно з групою, яка жувала гумку. Іншими словами, ті, хто жував деревину і мав більший приріст глутатіону, також показали кращі результати в тестах.
Читайте також: Вчені визначили, яка річ у косметичці несе найбільшу небезпеку
Отже, жування може змінити рівень антиоксидантів у мозку людини. А підвищення рівня антиоксидантів у мозку пов’язане з розумовою функцією, написали дослідники.
Ці висновки самі по собі не можуть бути достатніми доказами, щоб рекомендувати жувати деревину для кращої пам’яті, але вони дають переконливу підказку. І було б гарною новиною, якби жування деревини справді дало такий ефект.
Залишити відповідь