На Полтавщині колишній військовий Михайло Крамаренко налагодив крафтове виробництво варення та соків із продукції, вирощеної у власному саду, пише Успіх in UA.
Варто зазначити, що майже 30 років тому на території, де зараз аграрій вирощує яблука, груші, жимолость та лісовий горіх, була військова частина. Тож, викупивши землю, Михайло Крамаренко почав втілювати свою дитячу мрію – створювати фермерське господарство “Крамаренків сад”.

“В одному місці висадили 1,6 тисяч яблунь, 30 груш. На іншій галявині висадили 11 тисяч кущів жимолості. У нас є і пів тисячі горіхів — фундук польський, саджанці привезли з-за кордону. А ось саджанці яблуньок та груш брали в розпліднику села Шевченкове на Черкащині у відомого садівника Миколи Олійника”, – говорить аграрій.
За його словами, першою у саду достигає жимолость. Збір урожаю проводять у червні. Зібрану продукцію відправляють на завод у Дніпрі. Тут із жимослості виготовляють варення, використовуючи мінімум підсолоджувачів. Так, на 1 кг ягід йде всього 300 г цукру.



Читайте також: У центрі Вінниці з’явилася вертикальна ферма (фото)
Яблучний сік на господарстві Михайла Крамаренка також роблять без додавання цукру та води. Для його виготовлення використовують спеціальну установку – сепаратор. При використанні такого методу за один вечір можна закрити до 300 пляшок яблучного соку, повідомляє agroportal.ua.
Залишити відповідь