Cеред “чудес” стародавньої хліборобської культури, що існувала на території сучасної України понад 5000 років тому, не було випікання хліба, пише Успіх in UA.
Історик Вадим Назаренко розказав, що насправді їли трипільці, повідомляє news.telegraf.com.ua.
Виявляється, що попри розвинене землеробство, трипільці мали суттєві технологічні обмеження у приготуванні їжі. Дослідження показують, що вони вирощували тверді сорти злаків, але рівень тогочасних технологій дозволяв їм отримувати лише крупу, а не борошно.
Основним знаряддям для обробки зерна були зернотерки — примітивні кам’яні пристосування, за допомогою яких люди подрібнювали зерно. Проте ці знаряддя були не настільки досконалими, щоб перетворити зерно на дрібнодисперсне борошно, необхідне для випікання хліба.
Свого часу відомий археолог Вікентій Хвойка знайшов цікаві скам’янілості, які спочатку вважалися “скам’янілим хлібом”. Однак сучасні наукові дослідження внесли несподівану корективу — виявилося, що це насправді копроліти, тобто скам’янілі екскременти вовка або собаки.
Читайте також: Українські науковці показали трипільську “Оранту”
Попри неможливість випікати хліб у сучасному розумінні, трипільці мали досить різноманітний раціон:
- злакові культури (у вигляді крупи);
- м’ясо від полювання;
- продукти тваринництва;
- дикорослі рослини.
Міфи про хлібопечення у трипільців розбиваються об камінь археологічних фактів. Технологічний рівень розвитку не дозволяв їм випікати хліб, але це не применшує значення цієї стародавньої культури в історії хліборобства.
Залишити відповідь