«Кукурудза зі смаком кави, яблука та кавуна»: Михайло Нагорняк про історію та діяльність компанії «Мнагор»

,
<strong>«Кукурудза зі смаком кави, яблука та кавуна»: Михайло Нагорняк про історію та діяльність компанії «Мнагор»</strong>


Солодке життя із «Мнагор»! Українська компанія з виробництва насіння вже майже 20 років радує споживачів унікальними сортами цукрової кукурудзи. Про історію та діяльність підприємства в ексклюзивному інтерв’ю для Успіх in UA розповів засновник «Мнагор» Михайло Нагорняк.

Фахівець зазначив, що бажання займатися селекцією цукрової кукурудзи виникло у нього ще в дитинстві:

«Мене надихнув мій двоюрідний брат Олександр, який у 1991 році, коли Україна лише починала створюватися, як окрема держава, обрав її для громадянства. Я запитав його, чому саме наша країна, адже він народився та прожив все своє життя у Сибірі в Тюмені. «А де ще можна ось так улітку побігати босими ногами по зеленій травичці й посмакувати молодою вареною кукурудзою, як не тут?», – сказав брат. Також моїм натхненником став шкільний товариш Сергій Поліщук. Він дуже любив біологію та планував вивести новий сорт яблуні зі смаком кавуна та дині. Біологом Сергій став, проте зайнятися селекцією не встиг: у нього діагностували рак. Важка хвороба забрала мого товариша. Тому в пам’ять про нього та брата, я почав працювати над традиційним українським продуктом – солодкою цукровою кукурудзою. Поставив мету – вивчити цю культуру та розпочати селекційний процес виведення нових сортів. Звісно, дуже хотілося створити кукурудзу зі смаком кавуна та дині! Тож пішов навчатися у Вінницький національний аграрний університет», – говорить він.

Здобувши вищу освіту, Михайло разом зі своєю командою створив стартап-компанію, яку назвали «Мнагор».

«Свою діяльність ми розпочали у далекому 2003 році. Тоді в Україні як такого ринку насіння солодкої кукурудзи не було. За нашими оцінками його продавали в межах 300-500 кг на рік. Про солодку кукурудзу знали одиниці. Тож ми вирішили створювати нову культуру споживання солодкої кукурудзи та впроваджувати зміни в селекції. Щоб люди мали змогу готувати кукурудзу п’ять хвилин, а не варити качани по дві години, як це робили наші батьки. До того ж, нам хотілося вивести сорти, які можна споживати сирими як яблука та інші овочі», – розповідає він.

Згодом компанія «Мнагор» побудувала під Вінницею селекційний центр, куди входять спеціалісти та науковці Вінницького національного аграрного університету й Інституту кормів та сільського господарства Поділля. Також було відкрито насіннєвий завод по доробці насіння солодкої кукурудзи.

Перед початком селекційної роботи «Мнагор» почала вирощувати вже зареєстровані в Україні сорти.

«Із часом мені довелося повикидати їх і займатися створенням колекції для власних наукових розробок та виведення нових сортів і гібридів. Для цього я провів пошук наявних сортів в Україні, Європі, Країнах Азії, а також мені передали деякі сортотипи із Чилі, Мексики та Перу. Розпочали ми свою селекційну роботу зі створення ультраранніх сортів – «Дейнеріс», «Роттердам» та «НБМ», – зазначає фахівець.

Наразі «Мнагор» є автором ряду сортів цукрової кукурудзи, які активно завойовують ринок. Наприклад, компанія працює над виведенння кукурудзи «глясе-типу» (із французької – «кава з морозивом»). Йдеться про сорти «Джамала», «Фіона», «Джульєтта», «Айова», «Палітра» та інші.

«До винайдення такої кукурудзи ми пройшли довгий шлях. Це – абсолютно нова генетика. У всьому світі цю кукурудзу називають синергетичною, від синергії різних типів цукрів та смаків на одному качані. Кукурудзу глясе-типу можна їсти навіть сирою, адже її зерна такі соковиті, як стигле яблуко. Ми горді з того, що, попри війну, можемо запропонувати українцям нову розробку», – зауважує Михайло.

«Мнагор» порадувала споживачів і кукурудзою зі смаком херсонського кавуна.

«У цукрової кукурудзи зерна в молочній стиглості містять приблизно 74-76% води. Крім того, у них присутні 22-23% легкорозчинного у воді цукру. Цінні компоненти солодких кукурудзяних зерен включають також селен, хром, цинк, мідь, нікель і залізо. До речі, кукурудза, як і квасоля містить 9 із 10 незамінних амінокислот. Завдяки поєднанню різних типів цукрів, на смак «мнагорівська» кукурудза глясе-типу буде багатша не лише за кавуни, але й інші овочів та фруктів. Нашу нову кукурудзу, як і кавун, можна їсти сирою, без термічної обробки», – говорить фахівець.

Читайте також: «Живий» метал»: митець із Сумщини створює стімпанк-скульптури та готує відкриття власного арт-майданчика

Початок повномасштабного вторгнення росії в Україну завдав удару по діяльності компанії. Проте фахівцям вдалося швидко стати на ноги та продовжити працювати над виробництвом нового якісного українського продукту. Так, в їхньому асортименті з’явився унікальний сорт Ukrainian Corn.

«Зараз іде війна росії проти України не за «прітіснєнія рускаговорящих» і не з міфічними бандерівнцями, а проти нашої національної ідентичності. Росіяни хочуть, щоб все українське було знищене. Оскільки ми займаємося овочевою кукурудзою, то на цьому фронті маємо дбати про свою національну ідентичність та чим можемо підкреслювати її. Тож ми створили новий сорт жовто-блакитної кукурудзи, адже саме сьогодні вона має пряме відношення до України. Бо це кольори нашого прапора, за які ми воюємо і з яким ідуть в атаки Збройні сили, наші захисники, виганяючи загарбників із української землі», – зазначає селекціонер.

<strong>«Кукурудза зі смаком кави, яблука та кавуна»: Михайло Нагорняк про історію та діяльність компанії «Мнагор»</strong>

«Мнагорівська» кукурудза вже встигла завоювати не лише вітчизняний, а й іноземні ринки. Компанія постачає своє насіння до Молдови, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Туркменістану. Позаминулого року «Мнагор» передала насіння чотирьох гібридів для європейських партнерів. Їх використовують для дослідів у закордонних селекційних центрах.

До слова, останнім часом компанія займається не лише виведенням сортів кукурудзи. Так, спільно з фермерами Півдня України представникам «Мнагор» вдалося створити нову технологію захисту рослин від посухи та ранньовесняних холодів «Радікс Перфекта».

«Це технологія спеціальної обробки насіння, що вдвічі пришвидшує ріст кореня. Розчинений у ґрунті фосфор стає доступніший для рослини, що так потрібно на ранніх етапах її розвитку за прохолодної погоди», – розповідає Михайло.

Тож компанію «Мнагор» по праву називають національним надбанням України.

«Як сказав один відомий вінницький ресторатор: «Мнагоровська кукурудза, має всі шанси стати українським фастфудом». Ми лідери в біорізноманітті, адже маємо білі та мармурові біколор сорти – «Білий Кролик», «Мармурова», «Український Біколор», «Палітра» та інші», – додає Михайло.

Успіх in UA


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *