Вчені створили алмаз, міцніший за природній

Вчені створили алмаз, міцніший за природній


Вчені з двох китайських університетів створили в лабораторії надтвердий, високоякісний “супералмаз”, який набагато міцніший за алмази природного походження, пише Успіх in UA.

Вони вважають, що їхнє творіння може знайти застосування в деяких ключових галузях, повідомляє unian.ua.

Зазначається, що китайський “супералмаз” має гексагональну кристалічну структуру, в той час як більшість природних і синтетичних алмазів мають кубічну структуру. Досі найтвердіші алмази знаходили тільки в ударних кратерах, що робило їх дуже рідкісними.

За розробку “супералмазу” відповідали дослідники з Цзіліньського університету під керівництвом Лю Бінбін і Яо Мінгуан, а також Чжу Шенцай з Університету Сунь Ятсена в Шеньчжені. Саме вони виявили, що графіт утворює структуру, звану “постграфітовою фазою”. Науковці пояснили, що при стисненні та нагріванні під надзвичайно високим тиском “постграфітова фаза” призводить до утворення гексагонального алмазу.

Перший надтвердий алмаз, лонсдейліт, був знайдений у метеориті Каньйон Дьябло в Аризоні 1967 року. Відтоді вченим було складно відтворити такий самий штучно, але китайські дослідники вигадали метод синтезу майже чистих, добре кристалізованих гексагональних алмазів із графіту.

За словами вчених, синтетичний алмаз вирізняється високою якістю і чудовими фізичними властивостями. Він на 40% твердіший за природні алмази і має більшу термічну стабільність, ніж наноалмази.

Читайте також: У Південній Африці видобули один із найбільших алмазів у світі

“Чудова термічна стабільність і надвисока твердість гексагонального алмазу вказують на його великий потенціал для промислового застосування”, – підкреслили дослідники.

Вони також зазначили, що отримані ними результати дають цінні відомості про перетворення графіту на алмаз за підвищеного тиску і температури.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *