У Туреччині відтворили 3000-річний рецепт хліба


Фахівці професійного училища Хасанкейфа при Університеті Батмана відновили один із найдавніших рецептів медово-ячмінного хліба 3000-річної давності, пише Успіх in UA.

Вчені спиралися на клинописні таблички з Месопотамії, де збереглися господарські записи, ритуальні описи та відомості про хлібні норми доби III династії Ура та часів Хаммурапі, повідомляє komersant.

У стародавніх текстах згадувалися різні види хліба: ті, що видавалися робітникам як частину щоденного пайка, та великі медові хліби, що використовувалися у храмах. Аналіз джерел показав, що рецепти подібного хліба були відомі не тільки в Месопотамії, а й у Стародавній Греції та Римі , що підкреслює його широке поширення та культурну значущість.

Вивчивши історичні дані, команда розпочала реконструкцію. Дослідники використовували прості та доступні інгредієнти бронзового та залізного віків — ячмінне борошно, воду, мед та морську сіль. Після серії спроб їм вдалося домогтися потрібної консистенції тіста і випекти хліб на розпеченому камені, як це робили древні пекарі.

Читайте також: У Туреччині знайшли 1300-річний хліб для причастя

За словами авторів проєкту, відтворення страви допомагає краще зрозуміти повсякденне життя мешканців давньої Месопотамії. Ректор Університету Батмана Ідріс Демір вважає, що відновлений рецепт важливий для збереження культурної спадщини регіону та може використовуватись у туристичних та освітніх програмах. В університеті планують представляти стародавній хліб на фестивалях та заходах для знайомства публіки з кулінарними традиціями минулого.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *