Науковці вперше змогли зазирнути під айсберг

Науковці вперше змогли зазирнути під айсберг


Вперше в історії науковцям вдалося здійснити вимірювання безпосередньо поблизу гігантського айсберга A-68a та зазирнути під нього, пише Успіх in UA.

Це дало змогу глибше дослідити вплив талої води на Південний океан і його екосистему, повідомляє fact-news.com.ua.

Айсберг A-68a відколовся від шельфового льодовика Ларсена в липні 2017 року. Його площа тоді становила близько 5800 км² — удвічі більше за територію Люксембургу. Згодом айсберг розпався на менші частини.

“Ми вважаємо, що це перший випадок, коли вимірювання проводилися так близько до айсберга, тож це справжній прорив у науці!” — зазначила авторка дослідження Наташа Лукас.

Команда вчених з Британської антарктичної служби (BAS) та Національного океанографічного центру (NOC) вирушила в експедицію на борту судна RRS “James Cook”. Два дистанційно керовані підводні глайдери було запущено на відстані 23 км від A-68a — одного з найбільших айсбергів у світі, що дрейфував біля острова Південна Джорджія.

Отримання даних у безпосередній близькості до айсбергів є вкрай складним, адже попри можливість супутникового спостереження, кораблі зазвичай не наближаються через небезпечну динаміку криги. Цього разу глайдери зібрали унікальні показники температури, солоності, вмісту хлорофілу (індикатор продуктивності) та зважених частинок у воді (оптичне зворотне розсіювання).

Результати дослідження показали, що базальне (нижнє) танення айсберга руйнує сезонний прошарок “зимової води”, який формується в австралійське літо і перешкоджає вертикальному обміну між поверхнею та глибинами океану. Зникнення цієї природної межі дозволяє поживним речовинам, таким як залізо і кремнезем, підійматися до верхніх шарів, стимулюючи розвиток фітопланктону — ключового елемента харчового ланцюга в Південному океані.

“Кількість гігантських айсбергів зростає через зміну клімату, тому дуже важливо розуміти фізичні та біологічні процеси, які відбуваються під час танення айсберга такого розміру – часто далеко від місця його утворення. Коли айсберг змішує океанічні шари, які зазвичай дуже стабільні в антарктичне літо, змінюється температура води, її солоність і кількість поживних речовин. Усе це зрештою впливає на те, скільки тепла й вуглецю обмінюється між океаном і атмосферою”, — підкреслила Наташа Лукас.

Читайте також: Науковці зафіксували рух найбільшого айсберга у світі

Попри складні умови, включно з втратою одного з глайдерів і кількома його “застряганнями” під кригою, другий апарат успішно завершив 17-денну місію та надав цінні дані про процеси танення.

Науковці вперше змогли зазирнути під айсберг

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *