Комбінація солей з людського поту та амінокислот на шкірі привабила комарів і спонукала їх кусатися, показало дослідження того, як ці комахи сприймають смаки, пише Успіх in UA.
Але не на весь піт комарі реагували однаково — деякі люди здавалися їм привабливішими за інших. Це дослідження допоможе розробляти методи захисту від укусів комарів, які є переносниками таких хвороб, як малярія, лихоманка денге та вірус Зіка, повідомляє nauka.ua.
Дослідження проводили на тигрових комарах (Aedes albopictus), які походять з Південно-Східної Азії, але зараз поширився на шість континентів, де є переносником небезпечних хвороб. Науковці використали 46 смакових сполук різного походження та виявили, що смакові нейрони комарів кодують інформацію про різні хімічні речовини, які дозволяють їм відрізняти джерела їжі від інших організмів.
Читайте також: Вчені встановили, як комарі визначають, кого кусати
Як виявилося, ці нейрони також реагують на гіркі сполуки, пригнічуючи бажання комарів харчуватися. Водночас у відповідь на сполуки з людського поту, нектару та водойм, де вони відкладають яйця, комарі більш активно харчувалися та розмножувалися. Проаналізувавши смакові рецептори, які розпізнають ці сполуки, науковці виявили потенційні мішені для боротьби з комарами. Якщо їм вдасться розробити препарати для блокування цих рецепторів, комарі не зможуть вловлювати сигнали з людського поту та менше кусатимуться.
Залишити відповідь