У науковому середовищі роками панував стереотип, згідно з яким наші далекі родичі неандертальці, що вимерли 30 000 років тому, їли виключно м’ясо, пише Успіх in UA.
Цю теорію підтверджували численні дослідження. Але нещодавні відкриття показали, що неандертальці вживали й чимало інших продуктів, зокрема рослинного походження, повідомляє 50plus.com.ua.
Для того щоб розсекретити раціон древніх людей, науковці зазвичай аналізують кількість атомів з різним числом нейтронів у ядрах, відомих як ізотопи (приміром, вуглець-13, азот-15 тощо). Ці ізотопи зберігаються в зубах та на кшталт відбитків пальців розкривають, чим харчувалися люди та тварини тисячі років тому.
«Автори багатьох незалежних ізотопних досліджень дійшли однакового висновку. Неандертальці демонструють ізотопні ознаки, характерні для високорівневих хижаків», – розповів Людовік Слімак, палеоантрополог з Тулузького університету (Франція).
Наприклад, аналіз ізотопів кальцію, стронцію та цинку, отриманих дослідниками на розкопках у Габасі (Іспанія), показав: неандертальці були гіперхижаками, які харчувалися переважно м’ясом та кістковим мозком. За словами Слімака, вони були вищими хижаками, як вовки та гієни, які перебувають на вершині харчового ланцюга і не мають ворогів у дикій природі.
«Цю ідею підтверджують попередні дослідження ізотопів азоту», – зазначив Ерве Бохеренс, керівник команди біогеологів у Тюбінгенському університеті (Німеччина).
Азот існує у двох стабільних формах, або ізотопах, таких як азот-14 та азот-15. Коли одна тварина поїдає інших тварин, важчий азот-15 поступово накопичується в її організмі. Тобто у м’ясоїдних істот азоту-15 більше, ніж у травоїдних.
У більшості досліджених зразків неандертальців вміст азоту-15 був вищим, ніж у великих хижаків, таких як печерні леви, печерні гієни або вовки, каже Бохеренс. А отже, його команда дійшла висновку, що неандертальці були «більш м’ясоїдними, ніж хижаки (або гіперплотоядними)». При цьому біогеолог додав, що це надто спрощене розуміння питання. Рівень азоту може змінюватись залежно від того, яких тварин їли неандертальці, а не лише від кількості м’яса, які вони вживали.

«Шерстисті мамонти стабільно демонструють найвищі рівні азоту-15 серед травоїдних, імовірно, через споживання рослин із високим вмістом азоту-15. Отримані дані свідчать про те, що неандертальці були хижаками, які споживали мамонтів більшою мірою, ніж інших м’ясоїдних тварин в екосистемі», – зауважив Бохеренс.

На думку дослідників, на одному м’ясі вони не вижили б, якби їхня фізіологія була подібна до фізіології сучасних людей. А це цілком можливо, каже Бохеренс. Справа в тому, що вживання надмірної кількості білка без достатньої кількості жирів та вуглеводів, які забезпечують більшу частину нашої енергії, призводить до смертельного захворювання, відомого як білкове отруєння.
Науковці стверджують, що порятунком для неандертальців став жир. У Німеччині, на їхній стоянці віком 125 000 років, дослідники знайшли свідчення того, що наші далекі родичі систематично розбивали кістки тварин, аби витягти жир із кісткового мозку. Ще одним імовірним джерелом жиру були мізки тварин.
Дослідники сходяться на думці, що неандертальці харчувалися також рослинами, коли ті були доступні. Як повідомила Ейпріл Новелл, професорка антропології в Університеті Вікторії (Канада), є численні докази того, що неандертальці харчувалися рослинами. Серед цих свідчень – рослинні сліди на кам’яних знаряддях, а також у зубному нальоті та скам’янілих фекаліях.

Залишки наїдків, виявлені на території сучасного Ізраїлю, показали, що неандертальці вживали бобові, жолуді та фісташки, розповіла професорка Новелл. За її словами, у Греції та Іраку науковці виявили докази того, що неандертальці замочували, товкли та розмелювали сочевицю, горіхи та трави. На стоянках неандертальців у Гібралтарі дослідники натрапили на обвуглені залишки їстівних рослин, таких як дикі оливки та кедрові горіхи. А зерна крохмалю, знайдені на кам’яних знаряддях в Італії, є натяком на те, що неандертальці навіть робили своєрідне борошно.
У печері Ель-Сідрон в Іспанії неандертальці вживали такі рослини, як деревій і ромашка (мабуть, з лікувальною метою). Це виявив хімічний аналіз зубного нальоту.
Читайте також: Вчені визначили шлях міграції неандертальців з Європи до Азії
За словами Роберта Павера, наукового співробітника Школи археології Університетського коледжу Дубліна, у тепліших регіонах раціон неандертальців містив насіння, фініки та крохмалисті коренеплоди, такі як бульба.
«Хоча неандертальці були вправними мисливцями, які значною мірою покладалися на тваринні харчі, вони змінювали свій раціон залежно від того, де і коли вони мешкали, пристосовуючись до місцевої їжі», – підсумувала професорка Новелл.






Залишити відповідь