Вчені встановили, яке вино пили Ісус та його учні під час Таємної вечері

Вчені встановили, яке вино пили Ісус та його учні під час Таємної вечері


Історики припускають, що вино на Таємній вечері, ймовірно, було схоже на “пассум” — солодке вино із сушеного винограду, популярне в античності, пише Успіх in UA.

Згадки в Євангеліях від Марка, Матвія і Луки вказують на те, що Тайна вечеря була пасхальною вечерею, тому Ісус і його учні, ймовірно, пили пассум, яке зазвичай використовували в єврейських ритуалах.

Вважається, що пассум походить з Карфагену, на території сучасного Тунісу, а потім потрапив до Риму. Античний історик Полібій зазначав, що в Римі його називали “дамським вином”, оскільки знатним жінкам, яким забороняли пити традиційні вина, дозволяли вживати це вино з родзинок, повідомляє focus.ua.

Приготування пассуму передбачало сушіння винограду на сонці, змішування його з виноградним соком, зброджування суміші, а потім додавання ще соку для подальшого бродіння, що детально описано латинським письменником Луцієм Юнієм Колумеллою у його праці “De Agricultura”.

У своєму трактаті Колумелла описує процес, який починається зі збору добре дозрілого винограду і сушіння його на очеретяних конструкціях на сонці. Потім висушений виноград поміщають у бродильну посудину з виноградним соком, поки він не перебродить.

Після цього сік змішують із ще більшою кількістю висушеного на сонці виноградного сусла, і суміш знову залишають бродити. Отримане вино зберігають у закритих посудинах, щоб воно не стало занадто різким, а остаточна ферментація триває близько двадцяти-тридцяти днів.

Читайте також: Українські науковці показали медальйон XVIII століття із зображенням Таємної Вечері

Сьогодні вино пассум досі виробляють у різних регіонах Середземномор’я. В Тунісі за старовинним рецептом Колумелли виготовляють вино під назвою “Пассум де Магон”. Так само на Сицилії продовжують вирощувати традиційні сорти винограду для виробництва пассуму. В Умбрії, в центральній Італії, місцева версія, відома як Сагрантіно, стала основним продуктом, зберігаючи цю давню виноробну традицію.

Розуміння історичного контексту та методів виробництва вина пассум не тільки збагачує наші знання про давні кулінарні практики, але й пов’язує нас з культурною спадщиною, яка продовжує впливати на виноробство в середземноморському регіоні і сьогодні.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *