Вчені скуштували м’ясо бізона, який жив 50 тисяч років тому

Вчені скуштували м'ясо бізона, який жив 50 тисяч років тому


У 1984 році група вчених зважилася на цікавий гастрономічний експеримент, приготувавши і з’ївши рагу з м’яса бізона, який жив 50 тисяч років тому, пише Успіх in UA.

Тіло степового бізона було виявлено золотошукачами Аляски 1979 року. Це єдиний відомий приклад плейстоценового бізона, витягнутого з вічної мерзлоти, повідомляє www.unian.ua.

Вік бізона, якого прозвали Синім Малюком (Blue Babe) – на честь синього відтінку його шкури, зумовленого мінералом івіанітом, – спочатку датували приблизно 36 000 років тому. Однак пізніший радіовуглецевий аналіз, проведений Центром прикладних ізотопних досліджень при Університеті Джорджії, скоригував цю оцінку до 50 000-55 000 років.

Через кілька років, 1984 року, доля знахідки отримала несподіваний поворот. Піддавшись одночасно науковій цікавості та антропологічній примсі, один із дослідників вирішив приготувати і з’їсти частину тварини.

Ідея належала Дейлу Гатрі, поважному палеонтологу з Університету Аляски у Фербанксі, який керував першими розкопками. Коли фінський таксидерміст Ейрік Гранквіст завершив реставрацію зразка 1984 року, Ґатрі відзначив цю подію незвичним святом: вечерею з рагу, приготованим зі шматка шиї Блакитного Малюка.

“Ми приготували вечерю з тушкованим бізоном для нього і Бьорна Кюртена, який читав лекцію… – написав Гатрі. – Невелику частину шиї мумії нарізали кубиками і томили в каструлі з бульйоном і овочами”.

Вчені скуштували м'ясо бізона, який жив 50 тисяч років тому

Вчений описав м’ясо як “трохи жорстке”, але зазначив, що його аромат нагадує яловичину із землистим, грибним присмаком – результат витримки, що дорівнює п’яти льодовиковим періодам.

“На вечерю у нас був Блю Бейб. М’ясо було добре витриманим, але все ще трохи жорстким, і воно надавало тушкованій страві сильного аромату плейстоцену, але ніхто б не наважився його пропустити” – повідомив вчений.

Що стосується того, чому вони вибрали саме рагу, “готувати стейк із шиї здалося не дуже гарною ідеєю”, – розповів Гатрі. “Але, знаєте, ми могли б додати багато овочів і спецій, і це було б непогано”.

Читайте також: У Нідерландах знайшли скам’янілий ріг бізона віком понад 100 тисяч років

При цьому жодних наслідків для здоров’я вчених від цієї вечері не було.

“Смак був чудовим, і ніхто з нас не відчув жодних побічних ефектів від їжі”, – поділився Гатрі.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *