У 1984 році група вчених зважилася на цікавий гастрономічний експеримент, приготувавши і з’ївши рагу з м’яса бізона, який жив 50 тисяч років тому, пише Успіх in UA.
Тіло степового бізона було виявлено золотошукачами Аляски 1979 року. Це єдиний відомий приклад плейстоценового бізона, витягнутого з вічної мерзлоти, повідомляє www.unian.ua.
Вік бізона, якого прозвали Синім Малюком (Blue Babe) – на честь синього відтінку його шкури, зумовленого мінералом івіанітом, – спочатку датували приблизно 36 000 років тому. Однак пізніший радіовуглецевий аналіз, проведений Центром прикладних ізотопних досліджень при Університеті Джорджії, скоригував цю оцінку до 50 000-55 000 років.
Через кілька років, 1984 року, доля знахідки отримала несподіваний поворот. Піддавшись одночасно науковій цікавості та антропологічній примсі, один із дослідників вирішив приготувати і з’їсти частину тварини.
Ідея належала Дейлу Гатрі, поважному палеонтологу з Університету Аляски у Фербанксі, який керував першими розкопками. Коли фінський таксидерміст Ейрік Гранквіст завершив реставрацію зразка 1984 року, Ґатрі відзначив цю подію незвичним святом: вечерею з рагу, приготованим зі шматка шиї Блакитного Малюка.
“Ми приготували вечерю з тушкованим бізоном для нього і Бьорна Кюртена, який читав лекцію… – написав Гатрі. – Невелику частину шиї мумії нарізали кубиками і томили в каструлі з бульйоном і овочами”.

Вчений описав м’ясо як “трохи жорстке”, але зазначив, що його аромат нагадує яловичину із землистим, грибним присмаком – результат витримки, що дорівнює п’яти льодовиковим періодам.
“На вечерю у нас був Блю Бейб. М’ясо було добре витриманим, але все ще трохи жорстким, і воно надавало тушкованій страві сильного аромату плейстоцену, але ніхто б не наважився його пропустити” – повідомив вчений.
Що стосується того, чому вони вибрали саме рагу, “готувати стейк із шиї здалося не дуже гарною ідеєю”, – розповів Гатрі. “Але, знаєте, ми могли б додати багато овочів і спецій, і це було б непогано”.
Читайте також: У Нідерландах знайшли скам’янілий ріг бізона віком понад 100 тисяч років
При цьому жодних наслідків для здоров’я вчених від цієї вечері не було.
“Смак був чудовим, і ніхто з нас не відчув жодних побічних ефектів від їжі”, – поділився Гатрі.
Залишити відповідь