Полуниця псується за лічені дні, але є способи зберегти її ароматною та соковитою надовго, пише Успіх in UA.
Євген Клопотенко, ресторатор і дослідник української кухні поділився порадами, як зберігати популярну сезонну ягоду — полуницю. За його словами, мити та видаляти хвостики з ягоди не варто, повідомляє uainfo.org.
«Це принциповий момент, якщо хочете, аби ягоди залишалася свіжими довше, також не варто розрізати плоди», — зазначив ресторатор.
Він додає, що перед тим, як поставити полуницю в холодильник, її варто перебрати. Підпсовані ягоди обов’язково потрібно викинути, адже вони, особливо якщо заховані під верхнім шаром, пришвидшують псування всього кошика.
«Якщо помітили на полуниці краплі вологи чи соку, додатково просушіть їх паперовим рушником, перш ніж відправити до холодильника», — наголосив Клопотенко.
Полуниця корисна буквально для всього організму, а тому стане смачною знахідкою для багатьох людей. Вона знижує ризики багатьох хронічних захворювань, не спричиняє високі стрибки рівня глюкози в крові та має дуже мало калорій, вуглеводів і жирів – менше 1%. Полуниця природним чином забезпечує наш організм вітамінами, клітковиною та великою кількістю антиоксидантів різних видів. Її навіть включають у топ-20 продуктів із найбільшою антиоксидантною дією, а всього у 8 середніх полуницях вітаміну С більше, ніж в апельсині, повідомляє klopotenko.com.
У свіжій полуниці дуже багато води – 91%, тому загальний вміст вуглеводів у ній дуже низький – менше 8 г на 100 г. Це робить полуницю продуктом із низьким глікемічним індексом, що означає, що вона не призводить до різких стрибків рівня цукру в крові та вважається безпечною для людей з діабетом.
Полуниця є досить хорошим джерелом цілої низки вітамінів, зокрема:
- вітаміну С, сильного антиоксиданту, котрий знижує артеріальний тиск і ризики серцевих захворювань, покращує засвоєння заліза та важливий для імунітету та здоров’я шкіри;
- марганцю, потрібного для багатьох дрібних реакцій всередині клітин, включаючи травлення, метаболізм та виробництво енергії. Він також відіграє важливу роль в антиоксидантній активності в організмі;
- фолієвої кислоти (вітаміну В9), важливої для нормального росту тканин і функціонування клітин. Цей вітамін особливо потрібен вагітним і літнім людям;
- калію, котрий регулює артеріальний тиск, знижує ризики інсульту та запобігає розвитку захворювань нирок;
- антоціанів, котрих у полуниці близько 25 видів, що проявляють широкий спектр біологічної активності, включаючи антиоксидантну, протизапальну, антимікробну та антиканцерогенну дію. Крім того, вони позитивно впливають на кровоносні судини, знижуючи ризики хвороб серця.
“У невеликих кількостях полуниця також містить залізо, мідь, магній, фосфор, вітаміни К і Е. Додаємо до цього списку ще з десяток підвидів антиоксидантів і отримуємо просто неймовірний поживний профіль цієї невеликої ягоди”, – говорить Клопотенко.
Залишити відповідь