Українські науковці показали 2400-річне давньогрецьке рибне блюдо

Українські науковці показали 2400-річне давньогрецьке рибне блюдо


На виставці «Дохристиянські вірування України» можна побачити античний експонат, який є яскравим прикладом того, як давні греки вписували міфологічні сюжети в свій побут, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на офіційній сторінці Національного музею історії України у Facebook.

Це – червонофігурне рибне блюдо першої половини IV ст. до н.е. Пам’ятка походить з Німфея, грецького полісу, заснованого в середині VI ст. до н.е. на західному березі Керченської протоки, яке у V ст. до н.е. увійшло до складу Боспорського царства.

На таких посудинах у добу античності подавали до столу рибу. Страва розкладалася на пласкій, широкій частині блюда, а в центр, де зроблено невелике округле заглиблення, наливали соус. Зазвичай такі тарелі розписували в червонофігурній техніці, тобто тло покривали чорним лаком, а фігури залишали в червонуватому кольорі глини. На такому посуді часто використовували морську тематику.

“На блюді з Німфея зображена сцена міфу про Європу. Відповідно до цього міфу Зевс, перетворившись на бика, викрав фінікійську царівну Європу. Сидячи на спині бика, царівна перепливла море до острова Крит, там Зевс повернув собі людську подобу і зіграв весілля з Європою. На блюді представлена переправа Європи на Крит як весільна поїздка. Наречену супроводжує кортеж: нереїди на гіппокампах, Тритон, крилаті божества, пов’язані з любовною пристрастю, – Ерот, Потос і Хімерос, представники морської фауни. В кінці шляху Європу чекає наречений: Зевс сидить на троні і дивиться на кортеж”, – розповідають фахівці.

Читайте також: Українські науковці показали 2300-річний декрет на честь історика Сіріска, знайдений у Херсонесі

Блюдо було знайдене у XIX ст., в курганному поховані у дуже пошкодженому стані. Нинішній вигляд пам’ятки – це результат копіткої праці реставраторів, які склали блюдо з понад 130 уламків.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *