Науковці виявили залишки проса, пшениці та інших зернових культур в древніх ямах для випікання хліба в часи бронзового та раннього залізного віків, пише Успіх in UA.
Під час розкопок у Бургбернгаймі, Німеччина, археологи виявили древні пекарні, які демонструють способи приготування їжі часів пізнього бронзового та раннього залізного віків. Ця знахідка свідчить про те, важливість регіону в давні часи.
Дослідники з Баварського державного управління охорони пам’яток (BLfD) під час розкопок у Бургбернгаймі виявили незвичайне скупчення ям, заповнених термічно зміненим камінням. Ці ями, виявлені за допомогою археоботанічних досліджень, були пов’язані з приготуванням їжі та використовувалися в період пізньої бронзи та раннього залізного віку, повідомляє focus.
Як зазначають вчені, 83% зразків деревного вугілля містили залишки зерна, включаючи просо, пшеницю однозернянку, спельту, овес та навіть залишки насіння фізаліса, що додало інтриги до знахідок.
Докторка Штефані Берг, яка очолює відділ охорони археологічних пам’яток у BLfD, наголосила на важливості цих знахідок. Вона зазначила: “Ями для приготування їжі вже відомі з попередніх досліджень як у регіоні, так і за його межами, але задокументоване незвичайне накопичення цих структур є надзвичайно важливим для реконструкції харчування та сільськогосподарського використання під час металевих віків у Баварії”.
Читайте також: Науковці знайшли стародавній храм, який належав мешканцям “країни живих”
Серед інших знахідок — жорна розміром 26 х 34 см. Гладка, увігнута поверхня каменю свідчить про те, що він використовувався переважно для переробки зерна на борошно, що свідчить про важливість регіону для сільськогосподарської діяльності близько 800 р. до н. е.
Залишити відповідь