На південному сході Китаю археологи виявили сліди одомашнення рису та виготовлення з нього пива за технологією цюй віком 10000 років, пише Успіх in UA.
Це найдавніше свідчення виготовлення алкоголю у Східній Азії, і, як вважають науковці, таке рисове пиво використовували у ритуальних цілях, що посприяло культивації рису в Китаї та Азії загалом. Разом з цим, метод ферментації цюй виявився настільки ефективним, що його і досі використовують для виготовлення традиційних алкогольних напоїв, повідомляє nauka.ua.
Археологи знайшли 12 залишків стародавнього керамічного посуду, який виготовили представники культури Шаншань 9-10 тисяч років тому. Аналіз посуду показав, що він містив сліди крохмалю, мінералізованих клітин рослин і решток грибів.
Що цікаво, науковці виділили клітини рису з самої глини, з якої було виготовлено посуд, що свідчить про поширеність рису в той період. Дослідження цих клітин показало, що вони мають ознаки, які наближають їх до клітин сучасного одомашненого рису та відрізняють від дикого.
Як виявилося, для виготовлення пива представники культури Шаншань використовували рис і спеціальну закваску з цвілевих грибів Monascus і дріжджів, а також інших злаків з високим вмістом крохмалю, подібних до проса та пшениці.
Читайте також: В Італії знайшли 2100-річну християнську базиліку
Як вважають науковці, поширенню рисового пива та рису взагалі сприяло те, що виготовлений таким методом алкоголь використовували у поховальних ритуалах. Подальші дослідження розкажуть більше про роль алкоголю у розвитку китайської культури та землеробства.
Залишити відповідь