У Китаї знайшли найдавніше рисове пиво

У Китаї знайшли найдавніше рисове пиво


На південному сході Китаю археологи виявили сліди одомашнення рису та виготовлення з нього пива за технологією цюй віком 10000 років, пише Успіх in UA.

Це найдавніше свідчення виготовлення алкоголю у Східній Азії, і, як вважають науковці, таке рисове пиво використовували у ритуальних цілях, що посприяло культивації рису в Китаї та Азії загалом. Разом з цим, метод ферментації цюй виявився настільки ефективним, що його і досі використовують для виготовлення традиційних алкогольних напоїв, повідомляє nauka.ua.

У Китаї знайшли найдавніше рисове пиво

Археологи знайшли 12 залишків стародавнього керамічного посуду, який виготовили представники культури Шаншань 9-10 тисяч років тому. Аналіз посуду показав, що він містив сліди крохмалю, мінералізованих клітин рослин і решток грибів.

Що цікаво, науковці виділили клітини рису з самої глини, з якої було виготовлено посуд, що свідчить про поширеність рису в той період. Дослідження цих клітин показало, що вони мають ознаки, які наближають їх до клітин сучасного одомашненого рису та відрізняють від дикого.

У Китаї знайшли найдавніше рисове пиво

Як виявилося, для виготовлення пива представники культури Шаншань використовували рис і спеціальну закваску з цвілевих грибів Monascus і дріжджів, а також інших злаків з високим вмістом крохмалю, подібних до проса та пшениці.

Читайте також: В Італії знайшли 2100-річну християнську базиліку

Як вважають науковці, поширенню рисового пива та рису взагалі сприяло те, що виготовлений таким методом алкоголь використовували у поховальних ритуалах. Подальші дослідження розкажуть більше про роль алкоголю у розвитку китайської культури та землеробства.

Успіх in UA

Підписуйтесь на нас в Google Новини, Telegram, Facebook, а також Instagram.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *