Згідно з літописом скам’янілостей, уперше кукурудзу почали вирощувати корінні американці на території теперішньої Мексики, пише Успіх in UA.
Перші фермери почали вирощувати кукурудзу з різновиду рослини, що має назву теосінте.
До того, як люди винайшли сільське господарство, вони збирали дикий теосінте і їли його насіння, в якому містилося багато крохмалю. Люди збирали теосінте з найбільшими плодами, а через деякий час почали його вирощувати самостійно. Згодом дика рослина теосінте стала все більше і більше схожою на сучасну кукурудзу. Теосінте тепер відрізняється від сучасної кукурудзи лише більшим насінням.
Археологи знаходили свідчення вирощування кукурудзи в печерах Мексики віком 9 тис. років тому. Звідти традиція вирощування кукурудзи поширилася по всій Північній і Південній Америці, повідомляє focus.ua.
Визначити, коли саме люди почали робити попкорн трохи складніше. Відомо, що є кілька видів кукурудзи, більшість з яких можуть тріскатися під час нагрівання, але тільки з одного сорту роблять справжній попкорн. Раніше вчені знайшли фітоліти та спалені зерна цього виду кукурудзи в Перу, віком 6700 років.
Ймовірно, зерна кукурудзи, що лопаються, були вперше знайдені випадково. Насіння могло впасти в багаття, і той, хто був поблизу, зрозумів, що може бути зручним способом приготування. Річ у тім, що смажену кукурудзу було легко готувати, а також довго зберігати.
Читайте також: Науковці встановили, коли люди одомашнили картоплю
Очевидно, що стародавній попкорн не був схожий на частування, яке продається в кінотеатрах. У ньому не було ні солі, ні олії і його навряд чи подавали ще гарячим. Найімовірніше, стародавній попкорн був менш м’яким, ніж той, до якого ми звикли.
Але не варто забувати, що для стародавніх людей попкорн був зовсім не снеком, а дуже ефективним способом зберегти їстівний крохмаль у кукурудзі, позбувшись води в зернах кукурудзи, що робило її швидкопсувним продуктом.
Залишити відповідь