Обряд приготування зливаної каші в Карнаухівці на Дніпропетровщині відтепер серед нематеріальної культурної спадщини України, пише Успіх in UA.
За словами місцевих жителів, традиція готувати зливану кашу започаткована ще за часів заснування селища козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Тому на в’їзді до селища на стелі з гербом Карнаухівки зображений засновник селища Семен Карнаух з казаном зливаної каші, що символізує гостинність і доброзичливість місцевих жителів.
Назву “зливана” каша отримала через те, що готувалася гуртом, у складчину, з доступних продуктів, спочатку як символічне відзначення завершення польових робіт у травні. Така каша відновлює сили, заряджає позитивною енергетикою. На свята її досі готують у стародавньому п’ятивідерному казані. До столу запрошують піснями. Згідно з традицією, після першої тарілки каші та чарки обов’язково танці й пісні, а потім – знову до столу, повідомляє nashreporter.com.

Читайте також: Технологія приготування напою “Варена” на Сумщині стала елементом нематеріальної культурної спадщини України
Стародавній рецепт приготування зливаної каші передається господинями від покоління до покоління і має свої секрети.
Залишити відповідь